Argumentanalyse

Anmeldelser er en grundlæggende del af vores projekt om fredagsbarer i Aarhus. I løbet af projektet har vi hver fredag besøgt adskillige fredagsbarer og efterfølgende lavet anmeldelser af dem. Derfor synes vi, det er oplagt at kigge nærmere på netop disse anmeldelser i forbindelse med vores argumentanalyse. Hvor stærke er de påstande, vi kommer med? Argumenterer vi sagligt for vores påstande? Og så videre.

For at få et mere fyldestgørende billede af, hvad der gør en anmeldelse god, og måske i særdeleshed, hvad der gør den mindre god, har vi valgt at sammenligne vores egne anmeldelser med et andet medies anmeldelser af fredagsbarer. Her har vi fundet frem til hjemmesiden Overspring.dk, der er en side for studerende, og som er drevet af studerende i samarbejde med JP Medier.

Anmeldelse fra Overspring.dk af Theos Bar:

http://overspring.dk/studieliv/stud-fest/theos-bar-hvor-ingen-lider-nød/

Førstehåndsindtryk:
Klokken er knap 20 da Vor Helt + entourage ankommer til gerningsstedet. Theos bar holder lang fredagsbar med temaet “Nødhjælpsbar”. Lokalet er fyldt af glade mennesker. Musikken er høj, og i første omgang er det vanskeligt at skelne de opstemte bartendere fra resten af den festende hob af dansende studerende. Der er ingen tvivl om at festen har været i gang i noget tid, og at den ikke har tænkt sig at dø ud lige med det samme. Velkommen på Theos Bar.

Udvalg og pris i baren:
Baren har et udmærket udvalg af drinks, og øl til typiske studiebarspriser. Vor Helt får sin obligatoriske Hvide Russer, der i dagens festlige anledning er dobbelt. Det trækker lidt ned, at den i øvrigt søde bartenderske, ved bestillingen oplyser en lavere pris, end hvad Vor Helt ender med at punge ud med, men Vor Helt formoder at det må være den unge dames første arbejdsdag.

Stemning:
På besøgsdagen er der som nævnt lang fredagsbar, så stemningen er muligvis ikke repræsentativ, men ingen tvivl om at denne fredag var en fest.

Fordeling af køn:
Kønsfordelingen på Theos Bar er denne aften meget ligelig, måske med en lille overvægt af piger (hvilket bestemt huer Vor Helt)

Kend baren på:
Tja…Når vi nu er på åndsvidenskabernes hjemmebane, er det vel nærliggende at sige ”spiritus”, i alle ordets afledte betydninger.

Opsamling og rating:
4 Elefanter. Theos bar er en god studiebar, der har alt det en studiebar bør have: God stemning og masser af mennesker. Når der alligevel ikke gives topkarakter, skyldes det at der muligvis mangler et eller andet helt unikt, som man ikke ville finde på nogen anden studiebar. Der er dog ingen tvivl om, at Nødhjælpsbaren sikrede at undertegnede ingen nød led den pågældende aften. Lørdagens tømmermænd er dog en helt anden historie…

Argumentanalyse af anmeldelsen:

Påstand 1: Theos Bar er en god studiebar
Belæg 1: Der er god stemning
Belæg 2: Der er masser af mennesker
Belæg 3: Der er et udmærket udvalg af drinks og øl til studiebarspriser

Hjemmel: God stemning, masser af mennesker og billige drinks er lig med en god studiebar.
Gendrivelser: Masser af mennesker er ikke nødvendigvis en god ting. For mange mennesker kan gøre festen til en ubehagelig oplevelse, hvis ikke man kan bevæge sig ubesværet rundt. Et udmærket udvalg af drinks til studiebarspriser er ikke nødvendigvis lig med gode drinks.

Påstand 2: Theos Bar mangler muligvis noget unikt
Belæg: Den har ikke noget, som man ikke kan finde på andre studiebarer
Hjemmel: Hvis man ikke har noget, som man ikke kan finde på de andre studiebarer, er man ikke unik. Når man mangler noget, er man ikke god.
Gendrivelser: At have noget unikt, som andre studiebarer ikke har, behøver ikke være noget godt.
Styrkemarkør i påstand 2: Muligvis – et ord, der svækker påstanden.

Påstand 3: Festen har ikke tænkt sig at dø ud med det samme
Belæg 1: Musikken er høj
Belæg 2: Bartenderne og gæsterne danser
Belæg 3: Theos Bar holder lang fredagsbar.
Hjemmel: Et dansende publikum og høj musik er lig med en fest. Når bartendere og gæster danser til høj musik, betyder det, at festen fortsætter. Når baren holder længe åbent, fortsætter festen.
Gendrivelser: Bare fordi baren har åbent til sent, betyder det ikke, gæsterne bliver.

Påstand 4: Baren har et udmærket udvalg af drinks til studiebarspriser
Belæg: Ingen


Anmeldelse fra Fredagsbariaarhus.dk af Theos Bar:

http://fredagsbariaarhus.dk/anmeldelse-theos-bar-byder-pa-billige-ol-men/

Theos Bar byder på billige øl, men…

Baren scorer højt på at skabe fest og have billige priser, men selve hyggen bliver lidt glemt i festen.
Karakter: -3, 00 02, 4, 7, 10, 12.
Fuld for en hund: For 100 kroner kan du få 10 flaskeøl eller 10 shot. Husk også at checke ind på Facebook, så får du et gratis shot.

Som en af de mange fredagsbarer i Nobelparken i Aarhus skiller Theos Bar sig ud ved for alvor at skabe en platform for at holde en fest. I det lysafdæmpede lokale sidder mænd og kvinder rundt om langbordene eller spiller bordfodbold, mens musikken pumper ud af højtalerne. Der er også indrettet et lille dansegulv foran baren, som bliver benyttet, når gæsterne har fået noget alkohol indenbords.

Ved baren står to til tre bartendere klar til at betjene og sikre, at du får noget at drikke. Der er billige øl, shot og drink, og drikkevarerne er kolde, så det er både behageligt og billigt at blive fuld i Theos Bar.
En anke er dog, at der godt kan gå for meget fest i den, når klokken kun er 16 – 17 stykker. Altså, på det tidspunkt er det ikke nødvendigvis vild fest og shot i massevis, man søger, men måske hygge, spil og snak om ugen. På det område scorer Theos Bar ikke højt.

Dom: Men det ødelægger ikke ved helhedsfornemmelsen: Theos Bar er et fedt sted at drikke sig fuld, det er billigt, og der spilles god musik, og stemningen er lutter positiv. Folk er venlige, og der er ikke den store ventetid ved hverken baren eller toiletterne.
Besøgt fredag den 9. november 2012 klokken 19.00.

Argumentanalyse af anmeldelsen:

Påstand 1: Theos Bar er et fedt sted at drikke sig fuld
Belæg 1: Der er billige drinks og god musik
Belæg 2: Stemningen er positiv
Belæg 3: Venlige folk
Belæg 4: Ingen ventetid ved hverken baren eller toiletterne
Hjemmel: Billige drinks, god musik, venlige folk og ingen ventetid ved toiletterne gør Theos Bar til et fedt sted at drikke sig fuld.
Gendrivelser: Ventetid ved barer eller toiletter gør ikke et sted mindre eller mere fedt at drikke sig fuld. Det er ikke sikkert, at de samme venlige folk vil være til stede hver fredag.

Påstand 2: Det er behageligt og billigt at blive fuld i Theos Bar
Belæg 1: Der er nok bartendere
Belæg 2: Der er billige drikkevarer
Belæg 3: Drikkevarerne er kolde
Hjemmel: Billige drikkevarer sikrer en billig brandert. Det er behageligt, at der er nok bartendere bag disken, så man ikke skal vente. Kolde drikkevarer gør drikkeoplevelsen behagelig.
Gendrivelser: Ventetid i baren samt billige priser gør det behageligt at blive fuld, men der kan være andre faktorer til festen, der kan gøre oplevelsen ubehagelig. Derfor er det ikke nogen garanti.

Påstand 3: Det er billigt at drikke sig fuld til Theos Bar
Belæg: Man kan købe ti øl eller ti shots til 100 kroner
Hjemmel: 100 kroner er billigt. Man bliver fuld af ti øl eller ti shots.
Gendrivelser: Det er ikke alle, der synes at 100 kroner er billigt. Det varierer, hvor fuld man bliver af ti genstande.

Påstand 4: Der kan godt gå for meget fest i den klokken 16-17
Belæg 1: Man søger ikke nødvendigvis vild fest og shots i massevis, når klokken kun er 16-17
Belæg 2: Man vil have hygge, spil og snak, når klokken kun er 16-17
Hjemmel: Shots i massevis er lig med vild fest. Hvis ikke man er til vild fest og shots i massevis, er man måske til hygge, spil og snak.
Gendrivelser: Vild fest og shots i massevis er ikke nødvendigvis ‘for’ meget fest.
Styrkemarkør: ‘For’ meget fest. ‘Godt’ gå for meget. ‘Måske’ til hygge.

Påstand 5: Stemningen var positiv
Belæg 1: Der er venlige folk
Belæg 2: Der er ingen ventetid ved hverken bar eller toiletter
Belæg 3: Det er billigt og der er god musik
Hjemmel: Ventetid gør folk negative, men her er er der ingen ventetid og det er positivt. Venlige folk bidrager til en god stemning. Billige drinks og god musik er med til at løfte stemningen.
Gendrivelser: Ventetid kan også gøre, at man falder i snak med nogen – hvilket ikke er negativt. ‘Billig’ er relativt. Ikke alle synes, at 100 kroner er billigt.

Anmeldelse fra Overspring.dk af historisk fredagsbar – FRED:

http://overspring.dk/studieliv/stud-fest/historisk-fredagsbar-fred/

Førstehåndsindtryk:
Som Overspring.dks udsendte anmelder af studiebarer er turen kommet til Historisk Fredagsbar. Denne gang valgte jeg at alliere mig med to historikere samt en statskundskaber.
Baren har den gode egenskab, at den er enormt nem at finde, for den ligger i Vandrehallen lige ved siden af Aarhus Universitets store aula – lige ud til Ringgaden! Om sommeren bruger baren også Solgården, som ligger med udsigt til Universitetsparken.

Udvalg og pris i baren:
Historisk Fredagsbar har fadølsanlæg med en fadøl til 20 kr. samt to for 35 kr. Almindelig flaskeøl koster en flad 10’er. Ellers er der også mulighed for at købe drinks og sodavand til favorable priser for studerende.

Stemning:
Ved ankomsten var der en god stemning og mange studerende, men det var alligevel muligt at finde en siddeplads. Historikerne er et traditionsbundet folkefærd, og mine allierede gjorde meget ud af at berette om deres stolthed over deres fredagsbars centrale beliggenhed, ikke mindst i forbindelse med lokalets historiske skæbne især under 2. Verdenskrig.
Stemningen var afslappet, og Historisk Fredagsbar kan prale af at have både indendørs- og udendørs ølbowling! Ret sejt 

Fordeling af køn:
På et humanistisk fag er det usædvanligt at se en kønsfordelingen som på Historie. Her vinder fyrene med fordelingen 60/40.

Kend baren på:
De traditionsbundne rammer med Vandrehallen og Solgården er helt sikkert et varemærke for Historisk Fredagsbar, og bartenderne forstår at pynte rummet op, så baren bliver festlig og hyggelig. Uden at have oplevet det selv, forlyder det fra en af bartenderne, at Historisk Fredagsbar kan byde på gode temabarer såsom Disneybar, hvor man har mulighed for at dukke op iklædt sin yndlingsdisneyfigur. Derudover har baren også afholdt en bar med Kim Larsen Jam.
Denne fredag var der rigtig godt gang i forskellige spil, blandt andet rafle og bob. Historisk Fredagsbar har indført rafletid i et bestemt tidsrum, og slår man et bestemt slag, vinder man et shot i baren.

Opsamling og rating:
Jeg vil give Historisk Fredagsbar 4 store elefanter. Der er en god stemning, det er nogle søde bartendere de har, og beliggenheden er i top. Historikerne virker snakkesalige og udadvendte, og det virker ikke akavet at liste et smut forbi, selvom du ikke selv kommer fra Historie. Er du ikke overbevist om, at Historisk Fredagsbar er et besøg værd, så tag et kig på videoen herunder og hør, hvorfor Historisk Fredagsbars formand mener, at du skal lægge vejen forbi deres fredagsbar.

Påstand 1: Ved ankomsten var der god stemning, og stemningen var afslappet
Belæg: Ingen

Påstand 2: Det virker ikke akavet at komme på FRED, selvom man ikke studerer der.
Belæg 1: Historikerne virker snaksalige og udadvendte
Belæg 2: Bartenderne er søde
Belæg 3: Der er god stemning
Hjemmel: Historikernes udadvendte facon gør, at du føler du dig tilpas. Søde bartendere gør et besøg mindre akavet. Den gode stemning gør også besøget mindre akavet.
Gendrivelser: Selvom historikerne er udadvendte og snaksalige betyder det ikke, at de snakker med alle gæsterne. Selvom historikerne skulle snakke til dig, som udefrakommende, kan det godt blive akavet alligevel. God stemning og søde bartendere er ikke alene det, der skal til, før man føler sig velkommen.

Påstand 3: Beliggenheden er i top
Belæg 1: Den er enormt nem at finde (ligger i AAU’s store aula)
Belæg 2: Den ligger ud til Solgården med udsigt til parken
Hjemmel: Hvis baren er nem at finde, har den en god beliggenhed. En god udsigt gør det til en god beliggenhed.
Gendrivelser: God beliggenhed kan være mange ting. Hvis man fx bor langt væk, kan det være en dårlig beliggenhed. God beliggenhed er individuelt. Hvis transportmulighederne er dårlige, kan man også argumentere mod, at det er en god beliggenhed.

Anmeldelse fra Fredagsbariaarhus.dk af historisk fredagsbar – FRED

http://fredagsbariaarhus.dk/anmeldelse-ollen-var-svaer-at-sluge/

Karakter: -3, 00 02, 4, 7, 10, 12.
Gæsterne var i godt humør, stemningen god og priserne helt i orden, men dårlig belysning og lunkne øl trækker karakteren ned.
Fuld for en hund: For 100 kroner får du for eksempel: Tre Ceres Top (30 kr.), to Tempt Cider (40 kr.), tre shots (30 kr)

Fredagsbaren på Historie byder på både dansegulv og bordfodbold, men det mest positive ved fredagsbaren i Nobelparken er de lange borde. De er medvirkende til, at det er let at falde i snak med folk, man ikke kender i forvejen, når man pludselig sidder ved siden af en fremmed. Men det nærmest kliniske lys i lokalet er ikke ligefrem med til at sende hyggen i top – tværtimod.

På trods af det belastende lys var stemningen god til fredagsbaren, og allerede klokken 16.30 var der optræk til, at de første begyndte at skimte mod dansegulvet foran baren, ligesom stemningen rundt omkring de forskellige borde var stødt stigende. Om det skyldes de gode priser i baren, eller udsigten til to dages skole-fri, vides ikke, men glade var folk – og det til trods for, at øllen var lunken – ad!Én Ceres Top til 10 kroner er billigt, men når øllen som her har en temperatur, der er højere end prisen, så er den svær at sluge. Heldigvis byder baren også på kolde fadøl.

Dom: En lunken øl er ikke lækker, men stemningen var god og stødt stigende.

Besøgt fredag den 16. november klokken 16.00.

Argumentanalyse af anmeldelsen:

Påstand 1: Det er let at falde i snak med folk, man ikke kender i forvejen
Belæg 2: Der er lange borde
Belæg 3: Man kan komme til at sidde ved siden af en, man ikke kender
Hjemmel: Hvis man kommer til at sidde ved siden af en, man ikke kender, falder man i snak med hinanden. De lange borde gør, at man sætter sig ved siden af nogle, man ikke kender.
Gendrivelser: Selvom man sidder ved siden af en man ikke kender, er det ikke nemt at falde i snak med personen.

Påstand 2: Stemningen var god
Belæg: Gæsterne var i godt humør
Hjemmel: Når gæsterne er glade, er der god stemning

Påstand 3: Øllen var ikke god
Belæg: Temperaturen på øllen var for høj
Hjemmel: Når en øl er lunken, er den dårlig
Gendrivelser: En øl kan også være for kold. Desuden er det en smagssag, hvilken temperatur en øl skal have.
Konklusion:

Vi kan se, at vi i nogle tilfælde ikke i tilstrækkelig grad får uddybet, hvorfor vi skriver, som vi gør. Vi skal i højere grad argumentere for vores påstande, så vi får en øget troværdighed i vores anmeldelser.

Vi kan ligeledes sagtens gøre det mere “lækkert” for læseren. Med andre ord skal vi lege med sproget. Både for at det er sjovt og spændende at læse, men også for at give læseren en fornemmelse af, at vi har prøvet nogle grænser af. 

Vi kan dog samtidig se, at der er meget få muligheder for reelt at gendrive vores påstande i anmeldelserne, da vores påstande som oftest tager udgangspunkt i en almen forståelse af, hvad der er positivt, og hvad der er negativt ved en fredagsbar: Er øllen for varm? Er lyset sterilt? Er priserne for høje? Og så videre.

Det er tydeligt, at vores måde at skrive anmeldelser på adskiller sig meget fra den måde, hvorpå Overspring.dk skriver sine anmeldelser. Vi sørger eksempelvis for at holde anmelderen ude af billedet, ved at undgå ord som ‘jeg’ og ‘vi’’. I stedet skriver vi neutralt om de observationer og oplevelser, vi har haft på stedet. Vi føler, det er med til at øge troværdigheden, selv om vi er klar over, at anmeldelser er en subjektiv vurdering, og at der i og for sig ikke er noget i vejen med at skrive “jeg” og “vi”. Vi tror på, at anmeldelserne kommer til at fremstå mere faktuelle ved at undlade “jeg” og “vi”.

Hos Overspring.dk er anmelderen i langt højere grad selve drivkraften i anmeldelsen. Det gør den mere personlig, hvilket kan være positivt, i det læseren måske i højere grad kan identificere sig med anmeldelsen, men samtidig sidder man tilbage med en oplevelse af, at det er blot hvad denne ene anmelder har oplevet, og det kan fjerne autoriteten fra den samlede anmeldelse.

Desuden bider vi mærke i, at både vi og Overspring.dk skriver en del om stemningen i alle anmeldelserne – og at stemningen faktisk er en afgørende faktor i den overordnede rating af fredagsbarerne. En stemning kan være svær at dokumentere, men vi skal være opmærksomme på, at beskrive, hvad der gør stemningen enten god, dårlig eller afslappet.

Vi skal samtidig holde for øje, hvad der er det vigtigste i en anmeldelse. Vi skriver jo på vores site, at vi guider til de billigste og bedste fredagsbarer, at vi skaber overblik, derfor er det essentielt, at vi får forklaret og argumenteret for de grundlæggende ting: Er øllen billig? Er den kold? Smager den godt? Er der lang ventetid på at få noget at drikke? Og er det i det hele taget et behageligt, fedt, sjovt sted at drikke sin øl?

Det er derfor helt afgørende for vores anmeldelser, at vi sørger for at have belæg for vores påstande, så det fremstår så faktuelt som overhovedet muligt og med mest mulig troværdighed.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s